[DUTCH] ‘Ondernemen vraagt om lef’ – Praxa Sense interview door Innovation Quarter

Liselotte StolkArticle

Link naar het originele artikel.

Tijdens de vierde sessie van de Health Tech Accelerator spraken we met Leonard Moonen, medeoprichter van Praxa Sense, op de inspirerende locatie van Sanquin Bloedvoorziening in Amsterdam. Hier bevindt zich ook het Health Tech Innovation District Amsterdam. Leonard vertelt over zijn innovatie, het uitdagende pad dat hij bewandeld heeft samen met zijn co-founder Liselotte Stolk, inclusief de hobbels om te komen waar ze nu staan met een team van 14. Een half jaar geleden besloot Praxa Sense een strategische koersverandering door te voeren. Want ook dat hoort bij ondernemen. Deelname aan de Health Tech Accelerator kwam op het juiste moment.

Foto gemaakt door Daniel Verkijk van Praxa Sense in opdracht van Mandy van Tilborg voor ZorgTech.

De innovatie

Het idee voor ons eerste product, Afi, ontstond tijdens mijn Master aan de TU Delft, in samenwerking met de Philips Hartstichting, waar ik onderzoek deed naar hartritmestoornissen en diagnostiek. Afi is een multisensor remote patient monitoring apparaat met als doel het vroegtijdig opsporen van boezemfibrilleren, een veelvoorkomende hartritmestoornis die kan leiden tot een herseninfarct of TIA. Samen met medestudent Liselotte Stolk besloten we een spin-off bedrijf op te richten vanuit de TU Delft: Praxa Sense. Onze kracht? De combinatie van technologische kennis en klantgericht denken, dankzij onze achtergrond in Industrieel Ontwerpen.

zorgtechnologie

Foto gemaakt door Daniel Verkijk van Praxa Sense in opdracht van Mandy van Tilborg voor ZorgTech.

De naam? Die komt van een Griekse leermeester die als eerste de hartslag meette via de pols, Praxagoras. Praxa Sense is een verbastering hiervan.

De pivot

Tijdens onze eerste klinische trials ontdekten we dat de off the shelf sensoren die we gebruikten niet betrouwbaar genoeg waren. Een professor van de TU Delft introduceerde ons aan de speckle sensortechnologie, wat dé oplossing bleek voor dit universele probleem. We sloten de handen ineen en zijn deze unieke technologie verder gaan ontwikkelen. Dat bleek een innovatie te zijn waar in de sector behoefte aan was. Een half jaar geleden besloten we daarom volledig het roer om te gooien en ons te richten op het leveren van onze speckle sensor aan bedrijven die remote patient monitoring apparaten en smartwatches produceren. ‘Wat eerst onze concurrenten waren, zijn nu onze klanten.’

Zo’n beslissing gaat echter niet over één nacht ijs. We zijn jarenlang bezig geweest met het ontwikkelen van een eigen medical device, wat een lange adem vraagt. Ook de certificering in de medische wereld kost veel tijd en moeite. Het was in die tijd ook lastig dat we niet de enigen in de markt waren met een vergelijkbare oplossing. Uiteindelijk heeft dit alles bij elkaar opgeteld ervoor gezorgd dat Liselotte en ik tot het besluit zijn gekomen om ons te richten op onze speckle sensor en niet meer op ons eigen medical device. Geen gemakkelijke keus – we hebben immers hard gewerkt aan Afi, dus we zijn blij dat het team zich flexibel opstelt. Ook van het team vraagt dit namelijk veel. Bijna ieders baan ziet er nu anders uit. De Health Tech Accelerator kwam dan ook op het juiste moment voor ons.

Rol van InnovationQuarter

Gedurende de eerste maanden van de Health Tech Accelerator is bevestigd dat we op de juiste koers zitten en de klanten hebben gevonden met een probleem waarvoor wij de oplossing bieden. Nu we hebben vastgesteld wie deze klanten zijn – leveranciers van Remote Patient Monitoring apparaten, maar ook Smartwatches zoals die van Garmin of Withings – is het tijd om onze innovatie op de markt te introduceren en op te schalen. Maar hoe pak je dat aan, zonder teveel tegelijkertijd te willen doen? Dat leer je tijdens de Health Tech Accelerator. Het programma geeft je concrete handvatten, sturing en verscherping van je focus. Dit zorgt ervoor dat je versneld kunt gaan opschalen omdat je je op de juiste dingen richt, op de juiste manier.

Health Tech Accelerator

Op zoek gaan naar je eerste (potentiële) klant is de basis van het Market Readiness Program van InnovationQuarter. Meer hierover weten? Bezoek dan onze websitepagina en ontdek hoe wij jouw hierin verder kunnen begeleiden.

‘Ondernemers willen vanuit bevlogenheid met van alles tegelijkertijd aan de slag. In de opschalingfase is het belangrijk om op de juiste dingen te focussen, pas dan kun je versnellen naar de markt.’ Anne-Claire van Altvorst, InnovationQuarter

Gedurende het programma worden we ook individueel begeleid door onze coach, Anne-Claire van Altvorst. Dit helpt enorm. Wekelijks spreken we elkaar en klankborden we of we nog op de juiste weg zitten. ‘Ondernemers willen vanuit bevlogenheid met van alles tegelijkertijd aan de slag, terwijl het belangrijk is om op de juiste dingen te focussen. Pas dan kun je versnellen naar de markt. Het is waardevol dat ik vanuit mijn rol als coach de deelnemende bedrijven van de Health Tech Accelerator hierin kan begeleiden.’ – Anne-Claire van Altvorst, InnovationQuarter.

De toekomst

Leonard is optimistisch over de toekomst. ‘Ik ben ontzettend blij dat we een half jaar geleden besloten hebben om een andere koers te varen. Met de deelname aan de Health Tech Accelerator en onze eigen ontwikkeling kunnen we echt stappen maken richting de markt. Onze end game? Onze chip leveren aan de Apple Watch. Of droom ik nu te groot?’


Benieuwd naar de ontwikkelingen van de deelnemers van de Health Tech Accelerator? We blijven de ondernemers de komende maanden volgen. Houd onze kanalen in de gaten.

Meer weten over de Health Tech Accelerator of vragen hierover? Neem gerust contact op met Marieke Kodde, Programmamanager Health Tech Accelerator.

De Health Tech Accelerator is een initiatief van InnovationQuarter, Oost NL, BOM (Brabantse Ontwikkelings Maatschappij), ROM Utrecht Region, NVNOM, Impuls Zeeland, ROM InWest, LIOF, Horizon Flevoland, ROM-Nederland, Invest-NL, Provincie Zuid-Holland en National eHealth Living Lab (NeLL) om innovatie in de gezondheidszorg te bevorderen.